fbpx

video visszajelzes banner v2

Nem tudod eldönteni, melyik étrend-kiegészítő hatásos? A videóval pár gyakorlatias példán keresztül segítünk a jobb vitaminválasztásban, mert a vitaminok sok esetben hatástalanok, sőt mellékhatásokat is okozhatnak!! Ha neked is fontos a minőség és hatékonyság, akkor ez a te videód!

Néhány gondolat az étrend-kiegészítőkben használt hatástalan vagy kevésbé hatékony anyagokról.

Ehhez be kell vezetnünk egy új fogalmat, ami az enantiomer fogalma. 

Ezt úgy lehetne szimbolizálni, hogy van a jobb kezem, amit most jelöljük R-el vagy D-vel és van az L-el jelölt bal kezem. (A természetben is a molekulákat a térben kell elképzelnünk.) A két kezem nem tökéletesen egyforma. A kémia nyelvén ez azt jelenti, hogy ezek a molekulák teljesen máshogy fognak viselkedni a különböző kémiai reakciók során.

A lényeg az, hogy a térbeli szerkezet befolyásolja a biológiai aktivitást. Egy gyakorlati példát hozva: Van olyan molekula, ami teljesen ugyanaz, de az egyiknek kömény illata van, a másiknak pedig menta (ahogy a jobb és a bal kezem is különbözik). Nagyon-nagyon befolyásolja a térbeli szerkezet a végeredményt!

  1. Ez a vitaminok szempontjából azért érdekes, mert az E-vitaminnak nyolc enantiomere van: ezek a tokoferolok és a tokotrienolok (négy-négy van belőlük).

Erről készült egy másik videó, ahol a részleteiben ezt jobban kibontjuk, de a lényeg az, hogy a gamma és a delta tokoferolok és tokotrienolok a legaktívabbak.

Az izolált alfa tokoferol, illetve a szintetikus E-vitamin az mindenféleképpen kerülendő.

  1. A C-vitaminnál az a helyzet, hogy itt is megvan az inaktív (R) és az aktív (L) forma. Szerencsére a modern gyártástechnológiának köszönhetően jellemzően csak a balra forgató (L) C-vitamin keletkezik, illetve olcsó a tisztítási eljárás, ezért ezzel nem szoktak trükközni a különböző gyártók.
  1. A kolin bitartarát esetén viszont a gyártástechnológiánál egyszerre keletkezik balra és jobbra forgató is (DL). A (DL) koncentrációtól függően hasmenést és hányást okoz, tehát ezt mindenféleképpen érdemes kerülni. Itt is azt érdemes figyelni, hogy L, tehát balra forgató kolin bitartarát legyen.

Tehát összegezve az enantiomerekről a gondolatmenetet:

  • A lényeg az, hogy biológiailag mindig az aktív formát érdemes választani (ezt befolyásolja a térbeli szerkezet).
  • Általában a természetben az L az, ami bioaktív.
  • Egy specifikus példa: Az E-vitaminnál pedig azt érdemes előnyben részesíteni, ahol a tokoferoloknál mind a 4 és a tokotrienoloknál is mind a 4 enantiomer egyszerre szerepel az adott termékben.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket