fbpx

video visszajelzes banner v2

A K-vitamin egy összefoglaló név, ami több formát is takarhat, a legismertebbek a K1 és a K2. A piacon található termékek jelentős része általában csak K1-vitamint tartalmaz, ha tartalmaz és sajnos a gyártóknak csak nagyon kis százaléka használ a K1 mellett megfelelő mennyiségben K2-t is. A K2-vitamin pótlása pedig rendkívül fontos lenne, hogy a D-vitamin hasznosulni tudjon és a kalcium is a rendeltetésszerű helyére kerüljön. A következő videónkban részletesen elmondjuk, miért érdemes a K2-vitamint tartalmazó készítményeket előnyben részesíteni a kizárólag K1-vitamint tartalmazókkal szemben.

Néhány gondolat a K-vitamin pótlásról.

Többféle K-vitamin van, és csak nagyon röviden a gyakorlati szempontból jelentősebbeket említem. 

K1: A  K1 a növényekből rendelkezésre álló úgynevezett fillokinon. A táblán megpróbáltam a molekulaszerkezetet valahogy szimbolizálni (lsd. ábra).

K2: Ez a menakinon és ennek több fajtája van. Étrend-kiegészítőkbe jellemzően a menakinon4-el és a menakinon7-el találkozhatunk. Az a lényege, hogy a narancs négyzet (lsd. ábra) minden esetben ugyanaz és az oldalláncok más hosszúságúak. Ez a különbség közöttük. A menakinon4 Európában tiltott, de a tengeren túlról hozzánk importált termékekben megtalálható.

K3: Ez a menadion. Étrend-kiegészítőkben nem szokott előfordulni. Ez szintetikusan előállított, ami egyébként a szervezetben is jelen van, de ott egy intermedierált átmeneti molekula.

Tehát gyakorlatilag a K1 és a K2-öt érdemes elemezni, amikor a K-vitamin pótlásról beszélünk.

K1:

A K1-vitaminnak kapcsolatban a jó hír az, hogy táplálkozással nagyon könnyű elegendő mennyiségű K1-vitamint a szervezetünkbe vinni. Sőt olyannyira könnyű, hogy a szervezetünk nem is takarékoskodik vele, hanem jelentős részét rövid időn belül kiüríti.  

Nézzük a mechanizmust:

  1. A véralvadás biológiailag egy nagyon fontos funkció, amiben a K1-vitaminnak szerepe van. A szervezet a K1-vitamint egy átmeneti tároló molekulában (ezt most nem tudom szebben mondani) tárolja és hogyha szüksége van rá, akkor átalakítja újra. Tehát, ha ezt az utat nézzük, akkor étrend-kiegészítőből K1-vitamint felesleges pótolni.
  1. Van viszont egy másik kritérium, amikor a K1-vitamin MK4 típusú K2-vé alakulhat. Ez érdekes, mert akkor ebből a szempontból lehet, hogy érdemes pótolni K1-et.

Amikor ezt megvizsgáltam, akkor az jött a szakirodalmi adatok alapján, hogy ennek a hatásfoka nagyon-nagyon kicsi lehet. Gyakorlatilag indirekt bizonyítékokat találtam, amikor több éven keresztül nyomkövetéses vizsgálatokkal azt vizsgálták, hogy a csontsűrűségre milyen hatással van a K1-vitamin pótlása. Több párhuzamos tanulmányban az a következtetés jött ki, hogy gyakorlatilag nem javította a csontanyagcserét, tehát nem mérsékelte a csontvesztést.

Tehát ebből a szempontból (K1 –> MK4 K2) ez az átalakulás működhet, de a gyakorlat szempontjából nem elég hatékony, tehát nem érdemes szerintem K1-vitamint pótolni étrend-kiegészítőből.

K2:

Nézzük meg a K2-öt. A K2-nek fontos szerepe van abban, hogy a kalcium a csontanyagcserében kerüljön felhasználásra és elkerülhessük ezáltal az érelmeszesedést. Ezért mindenképpen érdemes pótolni.

A K2-vitaminnál azt érdemes tudni, hogy a térbeli szerkezeteket illetően két fajtája van. (Erről készült már videó.) Az egyik az a transz (az táblán ezt most nem túl elegánsan így tudtam jelölni csak), a másik pedig a cisz forma. A cisz a biológiailag inaktív. A nagyon olcsó termékekben a ciszt szokták használni, mert a transz forma igen nagy ára nem fér bele. Biológiailag viszont csak a transz fog működni.

A K2-vitaminnál tehát nem csak a molekulaformával, illetve a térbeli szerkezet miatt van gyártói trükközés, hanem a koncentrációval is, mert az nagyon drága. Hogyha valaki 10 mcg-ban találja meg egy termékben, az semmi, az csak marketing szempontból van.

Összegezve:

Szerintem K1-vitamint nem érdemes pótolni, de, ha benne van már egy termékben az oké, tehát ez nem vízválasztó.

A K2-öt viszont nagyon is érdemes pótolni, de csak a transz formát. Erre érdemes figyelni, valamint a koncentrációra is, mert minimum 50-75 mcg azért legyen benne adagonként, de sokkal jobb, ha 100 mcg körül van.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket