fbpx

video visszajelzes banner v2

Sokat cikkeznek manapság az egészséges táplálkozásról és egyik nagyon sokszor felbukkanó eleme a mediterrán diéta. A következő videóból kiderül, hogy az állítás, miszerint a "mediterrán diéta nagyon egészséges" önmagában nem teljesen állja meg a helyét. Ha érdekel nézd meg, hogy miért nem!

Néhány gondolat a mediterrán diétáról.

Ez a videó egy kicsit kizuhan az eddigi minivideóknak a tematikájából. Volt számomra egy nagyon érdekes tanulmány, azért gondoltam, hogy megosztom a tanulságokat.

Felvetés:

Az volt a felvetés, hogy mennyire egészséges a mediterrán diéta / mediterrán típusú táplálkozás olyan emberek számára, akik már évek óta a klasszikus nyugatias típusú táplálkozást folytatják (előre feldolgozott élelmiszereket, gyorséttermi ételeket, stb. fogyasztanak). Nyilván nem kell atomtudósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, hogy ez mindenféleképpen előrelépés az egészség szempontjából. De!

Nézzük meg, hogy mi volt a tapasztalat!  

5 héten keresztül 27 ember vizsgálatával bonyolítottak le, akik már évekkel korábban is nyugatias típusú táplálkozást folytattak. Egyik részük áttért mediterrán típusú táplálkozásra, míg a másik részük ugyanúgy mediterránra tért át, de nagyon figyeltek az ő esetükben, hogy bio élelmiszereket fogyasszanak.

Eredmények:

Első csoport:

Az első csoportnál - akik klasszikus mediterrán táplálkozást folytattak átlagosan elérhető különböző növényekből - azt tapasztalták, hogy a szervezetükben a növényvédő szerek koncentrációja átlagosan 17%-kal nőtt. Itt is kiemelkednek a foszforvegyületek, amelyek 200 - 400%-kal nőttek meg a szervezetben. A foszforvegyületek felelősek a kontrollálatlan sejtburjánzásért, ami különböző rosszindulatú folyamatok kialakulásához vezethet.

Voltak egyéb olyan vegyületek is a tanulmány vizsgálata során, amelyek például hormonmodulásként viselkednek. A hormonmodulánsok igen kis koncentrációkban is beleszólnak a hormonháztartás egyensúlyába.

Amikor megvizsgálták, hogy ez minek a következménye, akkor ezt a rangsort tudták felállítani, hogy elsősorban a zöldségek felelősek a növényvédő szerek nagyobb koncentrációban történő jelenlétéért. Ezután következik a bor, a tea, a gabonafélék és a kávé.

Második csoport:

Ezután jött a másik csoport, akik szintén ugyanezt a mediterrán diétát folytatták, csak bio növényekből. Náluk azt tapasztalták, hogy a kezdeti állapothoz képest szinte eltűntek a növényvédő szerek a szervezetükből.  91%-kal csökkentek, a foszforvegyületek pedig 72%-kal.

Tanulság:

Ennek az egésznek az egyik fő tanulsága, hogy a mediterrán diéta előrelépés a nyugatias típusú táplálkozáshoz képest, DE érdemes a bio növényeket, főleg a zöldségeket választani lehetőség szerint.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket