fbpx

video visszajelzes banner v2

Szükség van-e kalciumpótlásra? Milyen terméket válasszak? Algákból kivont, organikus, vagy osztrigakagylóból kivont jó lehet? Milyen ásványi anyaggal együtt alkalmazva hasznosul a legjobban? Következő, a kalciumpótlásról szóló videónkban igyekszünk a feltett kérdésekre választ adni és megmutatjuk melyek a leghatékonyabb Ca formák és mikroelem kombinációk.

Néhány gondolat a kalcium tartalmú termékekről.

Nagyon-nagyon vonzó jelzői szerkezetekkel, nevekkel próbálják a felhasználóknak eladni a kalcium tartalmú termékeket. Ilyen megnevezés pl., amikor:

  • organikus kalcium tablettáról beszél egy-egy gyártó vagy forgalmazó.
    Egyébként ez azért volt különösen érdekes, mert karbonátot tartalmazott, tehát az organikus meg a karbonát ez így nagyon ütötte egymást.
  • természetes forrásból
  • osztrigakagylóból
  • tengeri kalcium
  • korall kalcium, tehát mindenféle megnevezés megtalálható.
  • Vannak gyakorlatilag levédett nevek, ami nyomelemekkel támogatja még a kalcium hasznosulást. Kár, hogy nincs ráírva, hogy milyen nyomelemekkel, azok milyen koncentrációban vannak, milyen molekulaformában. Persze vannak ezekről az anyagokról klinikai vizsgálatok is, amiket ugyanaz a gyártó finanszíroz, mint aki eladja ezeket az alapanyagokat. Ez számomra abszolút nem hiteles.

A fenti kategóriákba tartozó termékek esetében a közös nevező viszont az volt, hogy minden esetben nagyon-nagyon gyengén hasznosuló kalcium-karbonátot tartalmaztak. Nem tudom, hogy jó vagy rossz hír, mert nyilván ez nézőpont kérdése, de a kalcium-karbonát nem szerves, hiába akarják ezt így eladni. Nagyon-nagyon gyenge biológiai hasznosulással rendelkezik. A magam részéről az összes ilyen terméket szívem szerint vízkőkalciumnak hívnám, mert ugyanolyan, minthogyha valaki vízkövet vagy mészkövet ropogtatna. Egy nagyon gyengén hasznosuló, relatíve jelentős profittal értékesíthető termékkategóriáról beszélünk, ami abszolút nem szolgálja azt a célt, hogy megfelelően hasznosuljon a kalcium.

Nagyon-nagyon sok termék esetében a kalcium és a magnézium egybe van csomagolva. Mind a két anyag ionos állapotban szívódik fel a szervezetbe és óriási verseny van közöttük, amiben a magnézium a vesztes. Mind a kettőből sokat kell adni, és ráadásul rossz molekulaformák, jellemzően oxidok vannak ezekben a termékekben. Tehát ez gyakorlatilag meg biológiailag egy teljesen értelmetlen termékkategória.

A szervezet egyszerre nem szív fel kb. több, mint 400 mg kalciumot, de ez viszont priorizálva van. Emellett egy csomó minden más, hogyha össze van csomagolva egy termékbe, akkor abszolút nem fog hasznosulni. Ilyen például a cink és a vas is. Tehát, hogyha valaki olyan multivitamint szed, amiben kalcium van, nézze meg, hogy ezek (vas, cink) vannak-e mellette. Hogyha így van, akkor nagy valószínűséggel semmi értelme nincs annak, amit csinál, mert nem hasznosulnak, nem szívódnak fel ezek az anyagok.

A lényeg:

Az egész kalciumpótlást illetően szerintem az a lényeg, hogy az emberek 90%-ának egyáltalán nincs is szüksége kalciumpótlásra. Ha valakinek valami okból kifolyólag mégis szüksége van rá, pl. mert a kora miatt veszélyeztetett és mondjuk csontritkulás veszélye áll fenn, akkor olyan formát érdemes választani, ami jó biológiai hasznosulású.

A karbonátok nagyon nem tartoznak ebbe a kategóriába. Teljesen mindegy, hogy pl. korall kalciumnak van elnevezve, a lényeg, hogy meg kell nézni a molekulaformát. A fent felsorolt kategóriákba tartozó termékek nagyon olcsók, nagy profitot lehet rajtuk keresni, ezért vannak a piacon.

Mindenképpen szerves kalciumot érdemes választani. Pl. van a dikalcium-citrát nevű anyag, ami egy nagyon jó megoldás szerintem, de az igazán csúcs az a kalcium-glicinát. Szerintem ezt érdemes leginkább keresni.

Nagyon fontos megjegyzés! Hogyha megfelelő csonttámogatást szeretne valaki elérni kalciumpótlással, akkor legyen K2-, D3- és A-vitamin is pótolva valamilyen formában, különben nem fog működni a rendszer. Valamint magnéziumot is muszáj pótolni, de azt viszont a felszívódás miatti versengés elkerülése végett időben elkülönítve, tehát nem kombinált termékként.

Összegezve:

Nagyon sok kalciumpótlást megcélzó termék található a piacon és elég széleskörűen, minél vonzóbb nevekkel próbálják megtéveszteni a vásárlókat.

A kalcium-karbonát egy nagyon rossz forma. Ez a hátoldalon a címkén általában a felsorolásban ott szokott lenni.

A kalcium és a magnézium, a kalcium-cink vagy kalcium-vas egy termékbe csomagolva nagyon-nagyon rossz választás. A felszívódásért abszolút verseny folyik közöttük.

Ha valaki csontanyagcsere támogatásra szeretne kalciumot pótolni, akkor figyeljen arra, hogy K2-, D3-, A-vitamint és magnéziumot is pótoljon, de a magnéziumot időben elkülönítve a kalciumtól.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket