fbpx

video visszajelzes banner v2

Már tudod mi az a liposzóma, de kíváncsi vagy rá, hogy néz ki ez a gyakorlatban? A videó sorozatunk következő részében a B-vitamin komplex példáján keresztül megmutatjuk Neked, hogyan készülnek a liposzómás termékek!

Liposzómagyártás a gyakorlatban.

Meglehetősen sok liposzómás termék van a piacon és nézzük most meg azt, hogy ez hogyan működik a gyakorlatban, mit érdemes erről tudni.

A helyzet az, hogy 99%-ban az ilyen termékek gyártójának az a célja, hogy 1 darab liposzómát állítson elő, mert akkor már rá lehet írni, hogy liposzómás a termék és ezt kb. 500%-al drágábban lehet eladni.

Hogyan szokott ez működni a gyakorlatban?

A legeslegolcsóbb lecitinből (foszfolipidnek is hívják, de a köznyelv általában a lecitint használja) kell egy a dupla membránt létrehozni, ami maga a liposzóma.

Most nézzünk egy B-vitamin komplex példát:

Készült már videó a B-komplexekről, és arról, hogy hogyan épül fel egy liposzóma (49. B-vitamin komplex elemzése - Megmutatjuk, mire figyelj, amikor vitamint választasz! és 68. Liposzómás alapismeretek I.: Mi az a liposzóma?)

Mivel a B-vitaminok vízoldékonyak, ezért csak a dupla membrán belsejébe lehet bezárni (lsd. ábra). Hogyha az egész terméket nézzük, akkor vannak B-vitaminok liposzómában (L), de a döntő többség csak a vízben van oldva és a liposzómákon kívül található meg (V) - ez a termékben egyszerűen csak vízben van feloldva. (V-vel jelöltem a vízoldékony B-vitaminokat, L-lel pedig a liposzómába zárt B-vitaminokat. Lsd. ábra.)

Azt kell megállapítanunk, hogy körülbelül 3-5% az, ami valójában a liposzóma belsejébe került. Ezek a liposzómák növelhetik meg a B-vitaminok biológiai hasznosulását. Tehát a liposzómás B-vitamin komplex körülbelül 10%-kal hatékonyabb, mint a sima nem liposzómás pl. kapszulázott B-vitamin komplex. A kulcskérdés a felhasználó szempontjából nyilván, hogy ez mennyivel drágább?

Érdemes megérteni azt, hogy a technológia során semmi sem kényszeríti arra a vízben oldott B-vitaminokat, hogy a liposzóma belsejébe koncentrálódjanak és itt dúsuljanak fel. A foszfolipidek koncentrációjától függ az, hogy mennyi B-vitamint lehet bezárni, de gyakorlatilag kb. 3-5% a határ. Ideális esetben úgy lehetne kb. 30-35%-ig felmenni a liposzóma tartalommal, hogyha legyártják a liposzómát, nanoszűrőkön átszűrnék ezt az egészet, majd a szűrletben megint kialakítanák a liposzómákat, megint átszűrnék, megint kialakítanák a maradékban a liposzómát és ezek a lépések így egymás után mennének. A valóságban ez teljesen irreális, ezt senki se csinálja meg, mert a nanoszűrés elképesztően drága és nagyon-nagyon nagy technológia igénye van. Ezért van, hogy csak nagyon-nagyon kicsi koncentrációk esetén működhet a vízoldékony hatóanyagoknak a liposzómába zárása. Tehát a piacon található összes liposzómás magnézium, liposzómás cink, liposzómás multivitamin körülbelül 10%-kal hatékonyabb, mint a nem liposzómás multivitamin. Mindenki döntse el, hogy neki megéri-e ez vagy sem.

Összegezve az egészet:

A vízoldékony hatóanyagokat akkor érdemes liposzómába zárni, hogyha ez a 10% hatékonyság növelés rendben van, tehát árban is körülbelül 10%-kal drágább. Ekkor azt mondom, hogy rendben van.

A zsíroldékony hatóanyagok esetén működhet a liposzómás technológia akkor, ha nagyon kicsi a koncentráció. Ismerve a piacon lévő és elérhető termékeket, én ezt nem javaslom abszolút.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket