fbpx

video visszajelzes banner v2

Minden változik, fejlődik, újabb és hatékonyabb, vagy elméletben annak tűnő technológiák jelennek meg a vitamingyártás technológiai oldalán is. De biztos, hogy az újítások mindig csak jók lehetnek? Új videónkban néhány magasabb szintű hatóanyagbejuttató rendszerről állítunk fel pro- és kontra érveket. Lesz szó a liposzómás technológiáról, a nano- és mikroemulziókról, valamint a kevésbé ismert folyadékkristályos lamelláris rendszerekről is. Ha érdeklődsz gyártástechnológia iránt és jobban megértenéd a hatásukat a szervezetre, kattints a videóra!

Néhány gondolat az étrend-kiegészítők gyártása során használt új technológiákról. Egy nagyon fontos megjegyzés a címben, hogy vajon az új technológia mindig jó?

Liposzómás technológia:

Elsőnek a nagyon közismert liposzómás technológiát venném, ami meglehetősen népszerű. Ha a függöny mögé nézünk, akkor a valóság viszont az, hogy az esetek legalább 95%-ában (lehet, hogy ez alulbecsült) nincs is liposzóma. Ezt senki se ellenőrzi, viszont a helyzet az, hogy ez „csak” a fogyasztók  átverése a cégek részéről. Hogyha ezt biológiai értelemben nézzük, akkor ez inkább egy gazdasági átverés, mert egészségügyi probléma nincsen. Tehát, ha valaki mondjuk liposzómás C-vitamint szed, és azt a C-vitamint aszkorbinsavval készítették, akkor gyakorlatilag abban nincs semmilyen liposzóma. Ez olyan, mintha az aszkorbinsavat vízben feloldanák, merthogy az aszkorbinsav lebontja a liposzómákat. A fogyasztó egészsége nem károsodik, csak a pénztárcája.

Érdemes lenne leszögezni, hogy a liposzómás technológia ez egy jó technológia, de döntően zsíroldékony anyagokra, amelyeket kis vagy extrém kicsi koncentrációban kell a szervezetbe juttatni. Erre lett kitalálva.

Nano és mikroemulziók:

Másik nagy kategória a nano és mikroemulziók. Én vegyészmérnökként nagyon szeretem ezeket az új technológiákat, de szembesülni kellett a saját korlátaimmal, illetve a technológia korlátaival. A cél, hogy a biológiai hasznosulást növeljük meg. A tesztelés során az volt a tapasztalat, hogy ez igen komolyan beleszól a hormonrendszer működésébe, mert annyira megnöveli a biológiai hasznosulást. A dolognak a veszélye az, hogy látszólag nem kötjük össze ezeket a változásokat, mert persze nem figyelünk eléggé magunkra. De hát valójában ki is kötné össze egy menstruációs ciklusnak a zavarát a vitaminpótlással?

Fontos megjegyzésnek gondolom, hogy amikor egy ilyen speciális technológiáról beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy a szennyező anyagok is bekerülnek, tehát a segédanyagként használt nagyon sokszor silány minőségű anyagok is. Mivel a lényeg, hogy olcsó legyen - merthogy más nem számít -, ezért ezek az anyagok is be fognak jutni. Erre nagyon kell figyelni! Ezeknek a segédanyagoknak is nagyon jó minőségűeknek kellene, hogy legyenek.

Folyadékkristályos, lamelláris szerkezetek:

Egy másik ugyanúgy saját tapasztalat: Van olyan szerkezet, ami egy úgynevezett folyadékkristályos lamelláris szerkezet, ami szintén arra hivatott, hogy a biológiai hasznosulást megnövelje. Ez is ellenáll a gyomorsavnak, tehát a sejtfalon át tud hatolni az egész. Itt is az volt nagyon érdekes tapasztalat, hogy ugyanúgy, mint az előző esetben, annyira megnövekedett a biológiai hasznosulás, hogy beleszólt a hormonrendszer működésébe. Volt olyan tesztsorozatunk is, amikor a technológia ugyanaz volt, a bejuttatandó anyagok voltak különbözőek. Ugyanazok a hormonrendszert érintő problémák jöttek létre ekkor is. Teljesen egyértelműen vissza lehetett vezetni arra, hogy maga a technológia a ludas.

Itt ugyanúgy, mint az előző esetben, felhívnám a figyelmet a szennyezőkre. Hogyha valaki olyan terméket választ, ami spéci technológiával készült, akkor nézze meg az összetevőket, hogy lehetőség szerint minden vagy minél több minden bio legyen, mert  ez is számít.

A lényeg:

Az egészben az a lényeg, hogyha egy gyártó arra adja a fejét, hogy spéci technológiával készítsen terméket, akkor ott mindig tesztelni kell.

A valóság:

A valóság viszont az, hogy a szabályozás nem írja elő a tesztet, és mivel a teszt maga drága, időigényes, emberi erőforrás igénye van, értékelni kell, nyomon követni, ez egy macera, ezért a cégek nem tesztelnek. Mondjuk ki, ez a helyzet! Viszont, hogyha valaki erről megkérdezné a cégeket, akkor tuti, hogy azt mondanánk, hogy igen tesztelnek, de valójában nem.

Összegezve:

Ennek a minivideónak a lényege, hogy azért, mert valami egy új technológiával készült, az nem jelenti azt, hogy jobb, mint a kitesztelt régi. Én nem mondom azt, hogy ne használjon senki ilyet, mert ez mindenkinek a saját döntése.

A lényeg továbbra is az, hogy mindenki figyeljen magára, főleg a hormonrendszert érintő változásokra, és ennek fényében döntsön a továbbiakról.

Legyen nagyon körültekintő a termékválasztáskor, és nézze meg az összes összetevőt, illetve azoknak a tisztaságát, mert, hogyha valóban hatékonyak ezek a rendszerek, akkor a szennyezők is bekerülhetnek.

Ezek a főbb sarokpontok.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket