fbpx

video visszajelzes banner v2

Érdekel, miért az inaktív molekula formákat használja a legtöbb gyártó? Tudni szeretnéd mely összetevőket figyeld meg alaposabban a címkén? Videósorozatunk újabb részében választ kaphatsz azokra a kérdésekre, amelyek már régóta foglalkoztatnak. Felkészültél?

Néhány gondolat a B-vitaminokról.

Mint minden esetben, itt is azt a hármast érdemes egyszerre figyelni, ami a koncentráció, a molekulaforma és a biológiai hasznosulás. Szeretnék még egy új nézőpontot belevinni, mert ez segíti megérteni a témát. Ez az új nézőpont pedig a gyártói szempontok. Hogyha ebből a nézőpontból is nézzük és a B-vitaminokat és felosztjuk aktív és inaktív formákra, akkor látjuk, hogy gyártói szempontból nagy beruházást jelent az aktív formák használata, mert azok drága alapanyagok, az inaktívak pedig jellemzően olcsók.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy egy elnevezés mögött többféle molekula is állhat. A molekulaformáknak eltérő a hatékonyságuk, vagyis különböznek abban, hogy milyen hatásokat fejtenek ki a szervezetben. Egy gyakorlati példa: Maga az, hogy B12-vitamin, az nem jelent semmit. Emögött az elnevezés mögött négyféle különböző molekula lehet:

  • cianokobalamin (amit semmiképpen nem javaslok semmilyen esetben sem, de erről van egy másik videó, amit ajánlok annak figyelmébe, akit érdekel a téma)
  • metilkobalamin
  • hidroxikobalamin
  • adenozilkobalamin

Ez utóbbi három tökéletesen jó megoldás lehet, hogyha valaki B12-öt szeretne pótolni.

A B6-vitamin mögött pl. háromféle molekula állhat, a B1-nél négyféle, stb.

A lényeg az, hogy az aktív formák biztosan hasznosulnak. Az inaktív formákat a szervezetünknek többlépéses folyamatok során jellemzően át kell alakítaniuk aktív formává. A B12 példájánál maradva, hogyha valaki cianokobalamin formában pótolja a B12-vitamint (a piacon lévő termékek kb. 99%-ában ilyen formában van a B12), azt a szervezetünk négy lépésben alakítja át metilkobalaminná, ha minden olyan anyag (nyomelem vagy enzim) a rendelkezésre áll, ami ezt az átalakítást végzi. Ha pedig valami miatt nincs jelen ilyen anyag, vagy a szervezet máshogy dönt, más prioritások alapján, akkor gyakorlatilag nem történik meg ez az átalakulás és semmi értelme nem volt az egésznek (a cianokobalamin pótlásának).

Tehát aktív formát érdemes szedni, mert gyakorlatilag ez definiálja a B-vitaminoknak a minőségét.

Nézzük meg most azt, hogy melyek az aktív formák a B-vitaminok esetén:

B1: Ugye a B1-vitaminnál a tiamin pirofoszfát klorid az aktív, vagy más néven szokták még koenzim formának is hívni. Ezt nagyon-nagyon kevés gyártó használja, mert extrém drága.

B2: A B2 aktív formája a riboflavin 5'foszfát nátrium sója.

B3: Niacinamid, meg ilyen hasonló elnevezések szoktak lenni, de ezek az inaktívok, a valóban aktív forma az inozitol hexanikotinát.

B5: A B5-vitamin egy sarkalatos pontja az egész B-vitamin sornak. Kalcium-D-pantotenátot szoktak leggyakrabban használni, ez egy inaktív forma. Az aktív az a pantetin. Az ok, hogy miért használják leggyakrabban az inaktív formát, itt is abból fakad jellemzően, hogy a pantetin egy nagyon-nagyon drága alapanyag.

B6: A B6-vitaminnál szerencsére már egyre több termékben megjelenik az aktív forma, ez a piridoxál 5 foszfát.

B9: A B9-nél a folsav az inaktív forma. Ezt semmilyen formában sem ajánlom (erről is van egy másik videó). Az aktív és legeslegjobb minőségű forma a glükózamin folát só, amit szintén nagyon kevés gyártó használ, mert extrém drága. Érdemes megemlíteni, hogy van a kalcium folát só is, ami ugyanúgy jó minőséget képvisel, de viszont ez a glükózamin folát só a legjobb.

B12: A B12-nél a metil-, az adenozil- vagy a hidroxikobalamin az aktív forma, mindegyik nagyon jó. A cianokobalamint semmilyen formában nem ajánlom.

Tehát összegezve: A B-vitamin sorról alkotott szakmai gondolataim azok, hogy szerintem mindenféleképpen aktív formát érdemes szedni, mert ezek biztosan hasznosulnak.

Egyik sarkalatos pont általában B1 és a B5-vitamin szokott lenni, tehát ha ezek tiamin pirofoszfát klorid vagy pantetin, akkor gyakorlatilag tuti biztos, hogy nagyon-nagyon jó minőséget használ az a gyártó. Egy másik sarkalatos pont, ami vízválasztó is lehet, az a folsav, mert hogyha valaki ezt használja a B9 esetén, azt semmiképp se ajánlanám. Következő pont a cianokobalamin, mint B12, mert ezt semmi esetben sem javaslom. Valamilyen folát só kell, a legjobb minőség az a glükózamin folát só, vagy mondjuk metilkobalamin a B12 esetén. Hogyha ezek vannak a termékben, akkor jó minőségű.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket