fbpx

video visszajelzes banner v2

A májregeneráció, májtámogatás témakörében elmerülve biztosan hallottál már a máriatövisről és annak hatóanyagairól a szilimarinokról. A szilimarinok részét képezik az ún. szilibinek, amelyek leginkább határozzák egy termék tényleges hatóanyag koncentrációját. Legújabb videónkban kifejtjük mire érdemes figyelned, ha máriatövist tartalmazó terméket választasz: mit érdemes nézni, az őrlet mennyiségét, vagy a garantált hatóanyag koncentrációt? Melyik a legmegfelelőbb kivonatolási eljárás? Hogyan lehet a lehető legkiválóbb biológiai hasznosulást elérni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adjuk meg a választ! Érdekel? Kattints a videóra és máris tiéd az ismeretanyag!

Néhány gondolat a máriatövis-tartalmú termékekről.

Meglehetősen nagyszámú ilyen termék van a piacon és igen népszerűek. Döntően a májműködést támogató hatása miatt fogyasztják az emberek. Azt érdemes tudni, hogy a máriatövisben lévő hatóanyagok azok az úgynevezett szilimarinok. Hogyha viszont  igazán pontosak akarunk lenni, akkor nem a szilimarinok, hanem a szilimarinok részét képező szilibin A és szilibin B. Ezek részei a szilimarinoknak, amiből 13 féle van. A szilibin A és szilibin B kettő ebből a 13-ból. Önmagában a szilimarin kifejezés nem határozza meg pontosan a hatóanyagot.

Többfajta szinten érdemes értékelni az ilyen termékeket.

 1. Minőségi szint:

Arról már készült korábban videó, hogy a különböző kivonatok között óriási minőségbeli különbségek vannak.

 • A leggyengébb minőség az őrlet, tehát a máriatövis őrlet vagy a sima máriatövismag-kivonat. Ez a leggyengébb, mert nagyon változó benne a hatóanyagoknak a koncentrációja.
 • A következő szint a koncentrátumok. Igaz, hogy ez egy koncentrátum, de nem garantált a mennyiség.
 • A következő a kivonatok, a speciális, úgynevezett standardizált kivonatok. Gyakorlatilag ez a leggyakoribb kivonat típus, amit ezekben a készítményekben használnak. Általában 80% szilimarinra van standardizálva. Viszont itt van a kutya elásva, mert ez a kulcs, hogy nincs garantált szilibin koncentráció. Hogyha több termék analízését valaki megnézi – és én megnéztem -, akkor gyakorlatilag elmondható, hogy a szilimarinok koncentrációja hiába garantált, mert a szilibin koncentráció 0 és 61 % között változik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy van olyan termék, amiben 0 van, és van olyan, amiben 61%, és nyilván a kettő között is.
 • Ezért a legjobb minőséget azok a termékek képviselik, ahol garantált a szilibin koncentráció. Vagy hatóanyagként van beletéve, vagy pedig úgy van jelölve a címkén, hogy 80% szilimarin, amiből garantált, hogy 30% a szilibin. Na ezek a konstans minőségű, nagyon jól működő termékek.
 1. Kivonatolási eljárás:

Nem mindegy, hogy hogyan történt a kivonatolási eljárás. A máriatövismagból vonjuk ki a hatóanyagot és jellemzően két oldószer jöhet számításba. Van az aceton, ami olcsó, de egészségre kevésbé kedvező hatású, és van az etil-alkohol, ami jóval drágább (körülbelül 50%-kal drágább), viszont ennek nincs egészségügyi szempontból káros hatása. Az etanol egyébként nem marad benne a legvégén a kivonatban.

 1. Biológiai hasznosulás:

A harmadik, általános probléma - ami sok anyagra érvényes pl. a kurkumáknál is probléma, hogy a kurkuminoidok biológiai hasznosulása gyenge. Ugyanez érvényes a szilibinek és a szilimarinoknak is a biológiai hasznosulására is, tehát gyenge. Kell valamilyen megoldás, egy speciális technológia, vagy egy jelentősen megemelt koncentráció, hogy ez jól működjön a szervezetben.

Csak felsorolás szinten említem ezeket a megoldásokat:

 • Különböző liposzómák vagy folyadék formulák, amik a nyálkahártyán keresztül juttatják be a hatóanyagot.
 • Speciális mikro- vagy nanoemulziók, amik képesek megnövelni a biológiai hasznosulást. Persze csak óvatosan a speciális technológiákkal – erről is készült már videó, hogy miért.
 • A kapszulák is rendben vannak, csak ezekben jellemzően jóval nagyobb koncentrációt érdemes használni, mint ami a termékekben van általában, hogy ezt a gyenge biológiai hasznosulást kompenzálni lehessen.
 • A tablettákat nem ajánlom semmilyen körülmények között, akkor már inkább kapszulák.

Megjegyzés:

Elég nagyszámú máriatövismagolaj is van a piacon. A szilibinek és a szilimarinok nem oldódnak olajban, tehát a sajtolási eljárás során gyakorlatilag minimál mennyiségű szilibin, illetve szilimarin kerülhet az olajba. Nekem egy jó darabig az volt a véleményem, hogy semmi nem kerül bele, és teljesen hatástalan a máriatövismagolaj. De ez azért nem igaz, mert ezekben az anyagokban dinamikusan különböző molekuláris átalakulások vannak. Ez azt jelenti, hogy van egy alap molekula, és annak mondjuk egy funkciós csoportja lehasad és egy másik beépül. És így igen, lehet hatása, de kiszámíthatatlan, hogy milyen hatása. Ez a hatás sokkal kisebb, mint a kivonatolási eljárással készült kivonatoké.

Összegezve:

A máriatövismag-tartalmú készítményekről azt érdemes tudni, hogy nem a szilimarinok a fő hatóanyag csoport, hanem a szilimarinok részét képező szilibinnek. Ezt kell keresni a címkén.

A kivonatolási eljárás hatással van a minőségre. Nem az acetonos extraktokat kell keresni, hanem az alkoholos kivonatokat. Hogyha ez nincs feltüntetve a címkén, akkor érdemes erre rákérdezni.

A biológiai hasznosulást pedig valamilyen formában érdemes megnövelni. Ezt vagy koncentrációval lehet, vagy pedig valami speciálisabb technológiával. Ha valaki speciális technológiával készült terméket használ, akkor mindenképpen figyeljen, figyelje magán a hatását.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket