fbpx

video visszajelzes banner v2

Azt látod a címkén, hogy pl. kimagasló mennyiségű magnéziumtartalommal? Ne higgy a reklámnak! Nézd meg, hogy mi a valóság, és ez ténylegesen mit is jelent!

Valós ásványi anyag-tartalom számításról mit érdemes tudni?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van egyáltalán erre szükség?

Nos, nagyon sok címkén, nagyon sok termékleírásban sokszor csak a vegyület van feltüntetve, de pl. maga a magnézium az csak része ennek a vegyületnek. Ilyen marketing jellegű szövegek láthatóak, hogy „kimagasló 260 mg-os magnézium tartalommal”, „nyújtott felszívódással” - bármit is jelentsen ez -, vagy „szerves magnézium, amely bizonyítottan jobban hasznosul”.

Most az életből vett példát kiragadva egy magnézium-citrátot és magnézium-oxidot egyaránt tartalmazó terméken végezzük el ezt az egyszerű számítást.

A magnézium-citrátról könnyen információt lehet találni pl. a Wikipedián keresztül. C6H6MgO7 a képlete és az összegképlet mellett feltüntettem, hogy 214,4 g/mol a mol tömege ennek a vegyületnek. A magnézium (ugyancsak a Wikipediáról) 24,3 g/mol. Egy egyszerű aránypárral nagyon egyszerűen kiszámolható, hogy a magnézium-citrátnak ideális esetben gyakorlatilag 11,3 %-a magnézium. Ezért a magnéziumért szedjük ezt a terméket.

A magnézium-oxid esetében egészen mások lesznek az arányok. Ugyancsak a Wikipediáról: magnézium-oxid 40,3 g/mol, magnézium (a mol tömege nyilván az ugyanaz, mint az előbb) 24,3 g/mol. Ebből látszik, hogy ebben az esetben 60,3 %-a a magnézium a magnézium-oxidnak, amire nekünk szükségünk van.

Igen ám, de figyelembe kell venni a biológiai hasznosulást is, hogy valóban valós képet kapjunk arról, hogy vajon mennyire jó nekünk ez a termék. Ha összesítjük az egészet, akkor látható, hogy ebben a termékben van 350 mg magnézium-oxid, amiből a magnézium 211 mg. A szakirodalmi adatok alapján viszont a magnézium-oxidnak a biológiai hasznosulása maximum 4 %, tehát 8,4 mg az, ami valóban hasznosul.

A magnézium-citrát esetében a termékben 435 mg van. Ennek a 11,3 %-a, azaz 49 mg a valódi magnézium, de ennek sokkal jobb a biológiai hasznosulása. Itt én most 85 %-kal számoltam, tehát akkor 41,6 mg az a magnézium, amit magnézium-citrátból nyerünk.

Ha összeadjuk az egészet, akkor valójában (Mg valóssal jelöltem) 50 mg (41,6+8,4) magnéziumot kapunk ettől a terméktől.

Összefoglalva a gondolatmenetet: magát a számolást, ha nincs feltüntetve, akkor mindenképpen érdemes elvégezni egyszerűen csak azért, hogy valós képet kapjunk.

Ez a termék, amit példaként hoztam, ez nem jó igazán magnéziumpótlásra, mert ennél sokkal jobbakat is lehet választani.

Köszönöm!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket