fbpx

video visszajelzes banner v2

Belegondoltál már, hogy mi mindentől függhet a B2-vitamin szükségleted? Tudtad, hogy ha magasabb zsírtartalmú diétát folytatsz, vagy nagyon aktív életmódot élsz, vagy pajzsmirigy alulműködésed van, az befolyásolhatja a beviteli mennyiséget? Hallgass bele az új videónkba, és nem csak arra kapsz választ, mikor fontos a többlet bevitel, hanem arra is, hogy mi kell ahhoz, hogy igazán hasznosulni tudjon a B2-vitamin!

Néhány gondolat a B2-vitaminról.

Próbálunk mindent a termékek szempontjából vizsgálni, illetve hogy hogyan lehet hatékony B2-vitamint, vagy olyan B komplexet választani, amiben hatékony formában van benne a B2.

A piacon jelenlévő termékek gyakorlatilag két molekulaformát tartalmaznak.

A termékek 99%-ában riboflavin van. Van még az úgynevezett riboflavin-5-foszfát, illetve ennek a nátrium sója (ezzel a nátriummal stabilizálják a molekulát). Azt kell erről tudni, hogy a kettő közül a riboflavin-5-foszfát nátrium sója az aktív forma és nagyon-nagyon kevés termékben van benne. Ennek az oka főleg gazdasági okokra vezethető vissza.

Nézzük meg a mechanizmust és az átalakulásokat:

A szervezetben mindig irányított kémiai reakciók kellene, hogy létrejöjjenek. A szervezet nyilván nem azt szereti, hogyha össze-vissza történik mindenféle kémiai reakció, ezért ezeket az enzim katalitikus reakciókat kell megvizsgálni. Hogyha riboflavin formában pótoljuk a B2-vitamint, akkor energiára van szükségünk és egy enzimre, amit pedig a cink fog aktiválni, hogyha van a szervezetben. Tehát cinkhiány esetén ez az átalakulás probléma lehet.

Klasszikus cinkhiányos állapot (de ez mindig egyénfüggő), pl.:

  • pajzsmirigy alulműködés
  • a férfiaknál mondjuk a tesztoszteron hiányos állapotban jellemzően cinkhiány van.

Hogyha megtörténik az előbb említett átalakulás, akkor a riboflavin-5-foszfát keletkezik (ez az aktív forma). Utána el kell jutni a FAD-hoz, mert ez a cél. (Hogy ez a FAD minek a rövidítése, az most nem számít.)

A riboflavin-5-foszfát további alakulásához kell egy enzim, ami magnéziummal aktiválódik. Gyakorlatilag a célt nem lehet elérni semmilyen molekulaformával, ha nincs elég magnézium a szervezetünkben. A fent említett 2 B2 forma közül viszont mindenképpen a riboflavin-5-foszfát az aktív forma.

Most nézzük meg, hogy milyen esetekben fontos a B2-vitaminnak a pótlása. Persze fontos még az is, hogy legyen elég, meg, hogy cink is legyen elég, meg magnézium is legyen elég.

  • Hogyha valaki fogyókúrázik, vagy/és aktívan sportol, akkor a szervezete riboflavin szükséglete 60%-al is megugorhat.
  • Hogyha valaki zsírokban gazdag étrendet folytat, akkor körülbelül 20-40%-kal nagyobb a B2-vitamin igénye.
  • Ha valakinek MTHFR mutációja van, akkor annak akár 100%-kal több B2-viraminra is szüksége lehet. Ebben nagyon sok ember érintett Magyarországon, de erről készült egy másik videó. Ennek a részleteibe nem megyek most bele, csak annyi, hogy a folsavról készített videót érdemes megnézni.
  • A pajzsmirigy alulműködés esetén is extra B2-vitaminra van szükség (a szakirodalom említi). Arra viszont nincsen konszenzus, nem lehet igazán számot mondani, hogy mennyivel több B2-vitaminra van szükség.

Összegezve a gondolatokat: Hogyha riboflavin formájú a B2-vitamin, akkor mindenképpen szükséges cink, mert anélkül nem fog működni a rendszer. Magnéziumra viszont minden esetben szükség van. A két anyagot összehasonlítva, az aktív formánál sokkal nagyobb valószínűséggel fog megtörténni ez az átalakulás.

A magam részéről én azt javaslom, hogy az aktív formát érdemesebb preferálni (riboflavin 5 foszfát nátrium sója), azt érdemes keresni.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket