fbpx

video visszajelzes banner v2

Alacsony a vasad? Vasat szeretnél pótolni, de nem tudod melyik a leghatékonyabb forma? Elvesztél a sok ígéretesnek tűnő készítmény között? Ismerjük az érzést! Véleményünk szerint nem is a vaspótlásra kellene a hangsúlyt fektetni, hanem a vasfelszívódás támogatására! Következő videónkban eláruljuk melyik a jó felszívódási hatékonyságú vasforma és segítünk abban is, hogy mivel egészítsd ki az étrendedet, hogy a legtöbb mikroelem hasznosulni tudjon a szervezetedben. Ha érdekel ez a téma, kattints a videóra!

Néhány gondolat a vaspótlásról.

Többféle probléma is van ezzel kapcsolatban, vegyük ezeket szépen sorba.

  1. probléma

Jellemzően kétféle vasat különböztetünk meg, amit a táplálékból fel tudunk venni.

Az állati eredetű táplálékokból az úgynevezett hem vas, a növényekből pedig a nem-hem vas típusú vasvegyületek jutnak a szervezetünkbe táplálkozáskor.  Az egyik problematika, hogy a növényekből nagyon gyenge hatékonysággal, hatásfokkal szívódik fel a nem-hem vas. Itt azok a hölgyek vannak fokozottan veszélyben, akik vegetáriánus, vega életmódot folytatnak.

Mi szokott a megoldás lenni?  

A különböző gyógyítók, orvosok, stb vaspótlást írnak elő különböző molekulaformákban. Ennek az egyik következménye a székrekedés szokott lenni. Erre a megoldás, hogy szulfátiont is beleteszünk a rendszerbe, tehát vas-szulfát formában pótolják a vasat. A szulfátion hasmenést okoz, így valami egyensúlyszerű állapot beállhat.

A biológiai hasznosulás nagyon változó, de mindjárt látni fogjuk, hogy nem ez a fő probléma. Az viszont látszik, hogy ez a megoldás se jó igazából.

  1. probléma

A probléma másik része - és ez sokkal hangsúlyosabb azt gondolom -, hogy amikor étrend-kiegészítő formában pótlunk vasat, akkor jellemzően olyan molekulaformákat használnak a különböző gyártók, amelyek nagyon könnyen felvehetőek a szervezet számára. Ez azért óriási probléma, mert a bennünk élő káros mikroorganizmusok szépen felveszik előlünk a vasat. Gyakorlatilag szaporítjuk őket, és ez különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

Csak egy példát hoztam: Lehetnek olyan fertőzések, amikről esetleg nem is tudunk, de ezeket szépen súlyosbítjuk. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon veszélyes, rizikós és kockázatos út. Olyan molekulaformákat kellene használni, amelyek nehezen felvehetőek a mikroorganizmusok számára. Ezek azok, amelyekben a vas fehérjéhez van kötve, az összes többinél a káros mikroorganizmusokat fogjuk szaporítani.

Például, ha valaki olyan étrend-kiegészítőt szed, amiben fagyasztva szárított szarvasmarhavér van, az jól működik mellékhatások nélkül.

  1. probléma

A harmadik hangsúlyos probléma, hogy a különböző gyártók folyamatos vaspótlásra ösztönöznek (minden mindegy alapon), olyan általános tünetek alapján is, hogyha valaki fáradtnak érzi magát, akkor pótoljon vasat. Szerintem ez teljesen nonszensz. A folyamatos vaspótlás pedig szerintem nagyon kockázatos.

Megoldás:

Az én szakmai javaslatom szerint mindenféleképpen az a megoldásom, hogy vaspótlást nem célszerű csinálni, hanem a táplálékból érdemes javítani a vasfelszívódásnak a hatékonyságát.

Nézzünk csak apró támpontokat, hogy mi az, ami lerontja a vasfelszívódást:

  • fitátok: Növényi táplálékban, gabonafélékben jutnak a szervezetünkbe.
  • polifenolok: Pl. a zöld teában lévő polifenolok.

Hogyha valaki kvertecint szed, akkor figyeljen arra, hogy azt nem célszerű a vaspótlással együtt, mert nem fogja segíteni a vasfelszívódást.

 

Vasfelszívódást segíti:

  • Ami segíti a vasfelszívódást az a cisztein nevű aminosav. Azt vették észre, hogyha valaki húsfélék mellett eszik zöldséget, akkor a cisztein aminosavnak a hatására (húsokban van) a zöldségekből is javul a vasfelszívódásnak a hatékonysága.
  • C-vitamin
  • Nagyon jól működik az úgynevezett laktoferrin nevű fehérje is.
  • Természetesen muszáj megemlíteni, hogyha valaki szeretne vasszintet emelni, akkor vasban gazdag növényeket is célszerű ilyenkor fogyasztani (pl. cékla).

Összegezve:

A különböző problémákat, kockázatokat így egybe gyúrva az a véleményem, hogy vasat pótolni étrend-kiegészítőből nem célszerű.

Amit viszont abszolút javasolt, az a vasfelszívódás javítása táplálékból. Még egyszer nagyon gyorsan megemlítem, hogy ezek a cisztein aminosav, C-vitamin, laktoferrin és különböző vasban gazdag növények fogyasztása.

Természetesen el tudom képzelni, hogy szélsőséges esetben valami miatt mégis szükség van vaspótlásra. Ilyenkor viszont nagyon fontos, hogy fehérjéhez kötött vasformát válasszon valaki.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket