fbpx

video visszajelzes banner v2

Gondoltad volna, hogy mennyire fontos lehet a vitaminok és ásványi anyagok aktív formájának a választása a szervezet jó működéséhez? Sokszor, ha rosszul hasznosuló formát választunk az az enzimek munkáját is nehezítheti. Láss rá erre jobban konkrét példán keresztül!

Kémiai reakciók a szervezetben.

Azt gondolom, hogy nagyon fontos megérteni azt, hogy a kémiai reakciók a valóságban nemcsak úgy történnek, hogy minden mindennel reakcióba lép, hanem igenis szabályozottan.

A szervezetünknek az az érdeke, hogy ő pontosan meg tudja mondani azt, hogy ez a reakció megtörténjen, ez pedig nem. Nagyon sok esetben különböző enzimek segítségével történnek ezek a kémiai reakciók. Például, ha valami szabályozatlanul szeretne megtörténni, akkor erre van az antioxidáns rendszerünk, ami semlegesíti ezeket az úgynevezett szabadgyököket, vagy reaktív molekulákat, molekularészeket.

Egy nagyon egyszerű ábrával illusztrálva a helyzetet, hogyha van A anyag, amiből a szervezet szeretne B anyagot előállítani, akkor ahhoz szükség van egy enzimre, és az enzim működéshez szükség van még valamire, mondjuk jelen esetben pl. egy magnéziumra.

Azért gondolom, hogy fontos látni az egészet, mert ez segít rávilágítani arra, hogy mi lehet a gond. Jelen esetben például az, hogyha nincs ott egy magnézium, akkor ez a reakció nagyon-nagyon nehézkesen, vagy jellemzően semmilyen módon nem tud megvalósulni, vagy csak sokkal nagyobb energiák árán.

Tehát az a gond, hogy sokszor hiányzik valami.

Másik probléma, hogy nem a megfelelő formában viszünk be mondjuk egy vitamint. Ez nem tud egyből hasznosulni, mert a szervezetnek még több transzformációs lépésen keresztül át kell alakítani az aktív formába ahhoz, hogy utána tudja hasznosítani. Ehhez csak egy egyszerű példát írtam fel, aminek az a konklúziója, az a végkövetkeztetése, hogy lehetőség szerint mindig az aktív formát keresse mindenki és azokat vigye a szervezetébe. És akkor a példát a B6-vitaminon keresztül mutatom be. Mindig érdemes megnézni a címkén, hogy mi van ráírva. Ha az szerepel, hogy B6-vitamin, akkor tuti az inaktív szintetikus formát kapod. Ha az van ráírva, hogy piridoxin, akkor az tuti szintetikus forma, ami nagyon rosszul hasznosul. A piridoxin-hidroklorid is szintetikus forma. Gyakorlatilag ezeket - ugyan nem szabályosan -, de egymás szinonimájaként használják. A táblán feketével jelöltem a szintetikus, rosszul hasznosuló formákat.

A biológiailag aktív forma az az úgynevezett piridoxál-5-foszfát. Hogyha ez van ráírva a címkére, hogy a termékben ez van, akkor az tök jó, azt érdemes választani!

Köszönöm!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket