fbpx

video visszajelzes banner v2

Összezavarodtak a kifejezések a fejedben? Nem érted, miért is kell nézned a molekulaformát? Miért fontos, hogy aktív-e vagy inaktív egy vitamin? Ne aggódj, segítünk eligazodni az útvesztőben! Nézd meg az új videónkat és meglátod miről beszélünk!

Néhány gondolat a sokszor emlegetett aktív és inaktív vitaminformákról.

Érdemes tisztázni, hogy egy-egy vitamin neve mögött többféle molekula állhat.

Tehát egy adott vitamin elnevezése amolyan gyűjtőnévként funkcionál, mögötte többféle molekula áll eltérő biológiai aktivitással. Ez nagyon-nagyon fontos.

A szervezet célja, amikor bármilyen formában vitaminhoz jut, hogy úgynevezett koenzimeket vagy kofaktorokat állítson elő. Ez ahhoz kell, hogy különböző kémiai reakciók irányítottan történjenek meg a szervezeten belül és ezt mindenféle folyamatokhoz felhasználja a szervezet az energiatermeléstől kezdve a hormontermelésig, egy csomó-csomó mindenben.

A lényeg az az, hogy a vitaminok közül az összes vízoldékony vitamin így működik, illetve a zsíroldékonyak közül a K-vitaminok meg az A-vitamin. Ami a lényeg, hogy a szervezet minden esetben mindent átalakít, akkor is, hogyha táplálékkal jut be vagy, akkor is, ha étrend-kiegészítővel.

Ami nem mindegy, hogy ez a szervezet részéről mennyi erőforrást igényel, hány lépésben történik meg ez a konverzió, és mire van ezekhez szükség (pl.  különböző fémionokra). Ez így egy bonyolult rendszer és az a lényeg, hogy minél kevesebb lépésben jussunk el az aktív, a legaktívabb koenzim vagy kofaktor formáig. Ha valakinek van valami baja, betegsége vagy valami enzimdefektusa, akkor nem biztos, hogy minden át tud alakulni, tehát erre különösen érdemes figyelni.

Nézzünk példát, hogy miről is van szó.

A B5-vitamin esetén egy nagyon-nagyon gyakori vitaminforma, ami az étrend-kiegészítőkben megtalálható, ez az úgynevezett kalcium-D-pantotenát. Ez 5 lépésben képes átalakulni koenzim formává. Az aktív forma, a pantetin az pedig csak két lépésben, úgyhogy ebben az esetben ez mindenképpen előnyösebb.

A B6-vitaminnál az inaktív piridoxin-hidroklorid két lépésben alakul át, viszont a piridoxál-5-foszfát maga az aktív, a teljesen aktív forma, ez gyakorlatilag azonnal hasznosul a szervezetben. Itt nincs kérdés.

A B9 esetén a folsav az négy lépésben tud átalakulni aktív formává. Viszont itt bejátszik az MTHFR mutáció, amiről készült már egy másik videó. Erről elég sokszor szó is esik, mert a magyarok nagyon nagy százaléka érintett ebben. Sok esetben meg se tud valósulni az átalakulás, elakad. A metil-folát forma az aktív, és azonnal felvehető a szervezet számára, tökéletesen tud biológiailag hasznosulni.

Összegezve: A szervezet és mindenki számára az a lényeg, hogy minél kevesebb lépésből legyen a bejutó vitaminformákból koenzim vagy kofaktor, ezért mindenféleképpen a minél aktívabb formákat érdemes keresni.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket